Trudno o bardziej wszechstronną rybę jak łosoś, gdyż można ją wykorzystać do realizacji wielu przepisów. Świetnie smakuje na surowo i po dowolnej obróbce termicznej. Sprawdzi się też jako dodatek do świeżych i pieczonych warzyw, dlatego jej możliwości kulinarne są praktycznie nieograniczone. Dowodem na to może być ziemniaczany gratin z łososiem, który przygotujesz z naszego przepisu. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić pyszną zapiekankę!

Czym jest gratin?

Gratin to wywodząca się z Francji metoda przygotowywania dań, aby uzyskać na wierzchu chrupiącą skórkę. Wymaga to odpowiedniej obróbki termicznej w piekarniku i użycia sera żółtego lub specjalnej zasmażki, aby na górnej warstwie powstała spieczona skorupka. W Polsce gratin przyrządza się zazwyczaj w formie zapiekanki wypieczonej w piekarniku. Danie można przygotować z dowolnych składników, co pozwala na eksperymenty kulinarne i próbowanie nowych połączeń smakowych. My proponujemy ziemniaczany gratin z łososiem MOWI i z aromatycznym, serowo-śmietanowym sosem. Zapiekanka jest prosta i nie wymaga używania trudno dostępnych składników, dlatego to świetny pomysł na szybki i tani obiad.

Ziemniaczany gratin z łososiem – lista składników

Do przygotowania ziemniaczanego gratin będziesz potrzebował kilku podstawowych produktów. Przepis możesz nieco zmodyfikować, dodając ulubione warzywa czy zmieniając rodzaj ryby. My użyliśmy świeżego fileta, ale na stronie http://mowisalmon.pl/ znajdziesz też łososia do piekarnika zamarynowanego w przyprawach. Możesz go wykorzystać w ziemniaczanej zapiekance, dzięki czemu stanie się ona bardziej wyrazista w smaku. Czego będziesz potrzebował do zrobienia tego dania?

  • 4 duże ziemniaki,
  • 400 g świeżej porcji z łososia,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 150 g sera żółtego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Do przygotowania dania niezbędne będzie też naczynie żaroodporne lub niewielkie foremki do zapiekania. Oprócz sera żółtego możesz też wykorzystać brie lub camembert, aby danie było bardziej pożywne.

Gratin z łososiem – jak przygotować?

Przygotowanie składników na gratin nie zajmie Ci dużo czasu, dlatego zanim zaczniesz pracę, możesz już nastawić piekarnik. Powinien się on nagrzać do 210 stopni bez włączonego termoobiegu. W tym czasie zajmij się robieniem zapiekanki:

  1. Ziemniaki pokrój na cienkie plasterki,
  2. Łososia chwilę podsmaż na niewielkim ogniu, układając go na patelni skórą do dołu
  3. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i posiekaną natką pietruszki.
  4. Podziel kostkę sera na dwie połówki, z czego jedną z nich zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, drugą na grubszych.
  5. Drobno starty ser dodaj do śmietany i wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, a następnie układaj warstwowo wcześniej przygotowane składniki w kolejności – ziemniaki, łosoś, sos. Powtarzaj tę czynność, aż uzupełnisz do końca foremkę.
  7. Na koniec posyp całość serem startym na grubych oczkach i wstaw do piekarnika.

Po upieczeniu gratin jest gotowy do spożycia. Możesz go podawać samodzielnie lub w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.