Eliminacja, a przynajmniej radykalne ograniczenie białego rafinowanego cukru w diecie, to podstawa zdrowszego odżywiania. Trudno jednak całkowicie zrezygnować z ulubionego słodkiego smaku na języku. Czy zastąpienie cukru naturalnymi słodzikami to dobry sposób na zdrowsze odżywianie?
Zastąpienie cukru słodzikami to dobry początek, aby z niego zrezygnować. Warto jednak nastawić się na to, by również słodziki stosować oszczędniej, a swój zmysł smaku przyzwyczaić do pokarmów mniej słodkich. Zdecydowanie opłaci się to w dłuższej perspektywie. Na początek trzeba całkowicie odstawić cukier na rzecz zamienników, a z czasem stosować ich coraz mniej, na przykład słodząc herbatę coraz mniej.
Jakie naturalne słodziki warto włączyć?
Warto pamiętać, że aspartam oraz acesulfam K należą do substancji bardzo słodkich, nie dostarczających żadnych kalorii, ale pozyskuje się je syntetycznie. Lepszym wyborem dla osób odchudzających się będą pozyskiwane z roślin słodziki naturalne takie jak stewia, erytrytol i ksylitol. Mają one wysoki indeks słodkości, a przy tym bardzo małą ilość kalorii. Nie każdy z tych słodzików nadaje się natomiast do wypieków z uwagi na różny sposób reakcji z wysokimi temperaturami. Te wymienione są idealne, jeśli próbujesz ograniczać picie słodkiej kawy czy herbaty i jesteś na diecie redukcyjnej.
Jakie inne słodziki naturalne można spożywać?
Zaledwie nieco mniej kaloryczne od białego cukru, ale za to również nieco zdrowsze są: miód, cukier trzcinowy czy syrop z agawy. Nie stanowią one sposobu na zmniejszenie ilości kalorii w diecie, ale razem z uczuciem słodyczy dostarczają też pewnych witamin i składników mineralnych, które w pewnym sensie usprawiedliwiają fakt ich spożywania. Pod względem chemicznym mają one skład cukrów prostych identyczny lub bardzo podobny do cukru białego.
Jak słodzić?
Idealnym rozwiązaniem na diecie redukcyjnej wydaje się być rozważne korzystanie z różnych słodzików naturalnych. Erytrytol, ksylitol czy stewia to poliole, czyli alkohole cukrowe, które nie podnoszą poziomu glukozy we krwi i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Stosowane w niewielkich ilościach naturalne słodziki mogą pozytywnie zmieniać smak napojów i potraw, ale też należy je stosować oszczędnie, gdyż mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W małych ilościach słodzenie napojów i wypieków miodem, albo wrzucanie do owocowego kompotu kilku słodkich daktyli w celu jego osłodzenia, wydaje się rozsądnym i zdrowym rozwiązaniem.
W potrawach oferowanych przez Prima Food Catering stosuje się różne słodziki naturalne w niewielkich ilościach. Ich zadanie to poprawa smaku potraw bez wywoływania negatywnych skutków żywieniowych. Odrobina cukrów prostych w diecie to również potrzebne źródło węglowodanów, a przy tym jakże cennego dla nas smaku, z którego nie trzeba całkowicie rezygnować, gdy jest się na diecie. Warto jednak docenić naturalny smak nieprzetworzonych produktów żywnościowych – po kilku dniach diety bez cukru kubki smakowe wyostrzą się i będzie to łatwiejsze!