Udane przyjęcie weselne trudno wyobrazić sobie bez tortu. Jego wybór nie jest jednak tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Na uwadze trzeba mieć bowiem wiele istotnych kwestii. Przede wszystkim należy pamiętać o złożeniu zamówienia ze stosownym wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić sobie niepotrzebnego stresu.
Tort na wesele – jaki kształt, smak i styl?
W branży ślubnej – podobnie jak w każdej innej – co sezon pojawiają się nowe trendy. Są jednak rzeczy, które nie wychodzą z mody – odnosi się to również do weselnych tortów. Od lat największą popularnością cieszą się ciasta o klasycznych smakach: śmietanowym, czekoladowym, owocowym czy będącym połączeniem powyższych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć zamówienie na tort o innym smaku, np. orzechowym czy marcepanowym. Co się natomiast tyczy stylu i kształtu weselnego ciasta, to powinny odpowiadać one preferencjom młodej pary. Jak podkreślają pracownicy Piekarni Grzybki, klienci najchętniej zamawiają okrągłe torty piętrowe. Coraz więcej osób decyduje się jednak na oryginalne formy, np. torty w kształcie serc czy kul. Rozmawiając z pracownikami cukierni, trzeba opowiedzieć o swoich preferencjach oraz o stylistyce, w jakiej będzie utrzymane przyjęcie weselne.
Tort na wesele – jaka wielkość?
W kwestii wielkości tortu obowiązuje prosta zasada: każdy gość powinien dostać jeden kawałek. Poszczególne cukiernie stosują rozmaite przeliczniki. Waga i wielkość tortu nie zależą jednak tylko od liczby gości zaproszonych na weselne przyjęcie, ale także od zastosowanych do jego upieczenia składników.
Tort na wesele – o tym trzeba pamiętać!
Przy składaniu zamówienia na tort weselny duże znaczenie ma to, gdzie znajduje się wybrana cukiernia. Podkowa Leśna to doskonały przykład lokalizacji, gdzie zamówienie na ciasto mogą składać mieszkańcy podwarszawskich miejscowości. Dobra cukiernia powinna zapewnić transport tortu specjalnie do tego przeznaczonym samochodem-chłodnią – najlepiej w dniu przyjęcia weselnego, aby ciasto było świeże.