Jeżeli jesteś miłośnikiem kawy, z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, że bariści posiadają swoje sposoby oraz techniki na przygotowywanie aromatycznej kawy najwyższej jakości. Jest to bardzo złożony proces, który wymaga nie tylko wiedzy, ale również najlepszej jakości akcesoriów. W tym wpisie wytłumaczymy czym jest tamper i dlaczego powinniśmy go używać.
Tamper – co to
Tamper to przedmiot o niewielkich rozmiarach, który używa się do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze (kolba ekspresu). Biorąc pod uwagę jego rozmiary, jest stosunkowo ciężki, a wszystko po to, aby jak najlepiej układać nasze zmielone ziarna. Zakończony jest rączką o ergonomicznym kształcie, która umożliwia sprawne chwycenie narzędzia. Podstawa tampera wykonana jest ze stali nierdzewnej lub z aluminium.
Do czego służy tamper?
Zadaniem tego niewielkiego przyrządu jest wyrównanie powierzchni kawy, a także jej odpowiednie ułożenie w sitku. Ma to znaczący wpływ na proces ekstrakcji. Dzięki prawidłowemu ubiciu kawy woda będzie dłużej przez nią przepływała, dzięki czemu napój zostanie lepiej zaparzony.
Czy tamper jest niezbędny?
Zdecydowanie nie. Korzystają z niego tylko właściciele ekspresów do kawy kolbowych, które wymagają napełnienia portafiltra wcześniej zmielona kawą. Jeżeli jesteś właścicielem ekspresu automatycznego lub wolisz inne metody przygotowania kawy, tamper będzie dla Ciebie zbędnym akcesorium.
Często można tez spotkać się z niechęcia do inwestowania w ekspresy inne niż automatyczne, właśnie ze względu na skomplikowany proces przygotowywania kawy. Nie da się ukryć, że początkowo może to wszystko wyglądać skomplikowanie, jednak z biegiem czasu zyskujemy wprawę i pewność działania.
Tamper – podsumowanie
Jak widzisz, jest to jedno z narzędzi, które umożliwi przygotowanie świetnej jakości naparu, o ile jesteś właścicielem ekspresu kolbowego. Warto znać przeznaczenie wszystkich narzędzi do przygotowywania kawy, aby dokładnie wiedzieć, czego potrzebujesz.