Wyposażenie kawiarni powinno obejmować listę niezbędnych sprzętów i akcesoriów – warto przygotować ją wcześniej, by móc oszacować mniej więcej wydatki. Najlepszym miejscem na zakupy jest hurtownia gastronomiczna, której pracownicy doradzą, w co warto się zaopatrzyć.
Wyposażenie kawiarni w niezbędny sprzęt to jedna z najważniejszych kwestii podczas jej tworzenia – ważny, by urządzenia i akcesoria wyróżniały się wysoką jakością wykonania, niezawodnością i łatwością w obsłudze.
Maszyna do lodów
W kawiarni częstym wyposażeniem są maszyny do lodów – niezbędne w lodziarniach, cukierniach i kawiarniach. Umilą też eventy organizowane na świeżym powietrzu. Dostępne są różne urządzenia do lodów oraz automaty do sorbetów i jogurtów mrożonych.
Zdecydowanie przyspieszą one przygotowywanie deserów, które skuszą gości. Każdy znajdzie odpowiedni sprzęt do potrzeb danego lokalu – jak maszyna do lodów gałkowych, włoskich i maszyny wielofunkcyjne, które pasteryzują, mrożą, ubijają lub chłodzą. Warto też przy okazji zainwestować w dystrybutor do lodów.
Kruszarka do lodu
Kruszarka przyda się do przyrządzania smoothie, koktajli czy kaw mrożonych – jest niezbędna w barach, pubach, ale i cukierniach. Występuje w różnych wariantach do wyboru – o różnej pojemności i wydajności. Najlepiej wybrać model wykonany ze stali nierdzewnej, będzie on łatwy w pielęgnacji. Barowa kruszarka do lodu elektryczna zapewni najszybszą pracę, sprawdzi się idealnie się do przyrządzania zimnych napojów w dużej ilości – może być intensywnie użytkowana. Przy okazji warto też zainwestować w kostkarki do lodu do kawiarni.
Witryny cukiernicze
Wyposażenie kawiarni należy podzielić na kilka kategorii – jak meble, urządzenia chłodnicze, sprzęty do prezentacji deserów czy akcesoria drobne. Bardzo ważną rolę pełnią także witryny cukiernicze, bo można dzięki nim eksponować swoją ofertę – wspaniałe desery skuszą gości. Witryny ekspozycyjne dostępne są w wielu wariantach – dopasujesz odpowiednie do wielkości i potrzeb swojego lokalu, a także pasujące do niego pod względem koloru i stylu.
Inne urządzenia do kawiarni
Poza tym w kawiarni nie może zabraknąć też wydajnego profesjonalnego ekspresu do kawy, blendera i robota planetarnego, zmywarki do filiżanek, konserwatorów do lodów, naleśnikarki, gofrownicy, solidnego pieca do wypieków, wyciskarek do cytrusów, stołów piekarniczych, dyspenserów do gorącej czekolady (czekoladziarek), urządzenia do granit czy automatów do bitej śmietany. Poza tym pamiętaj o akcesoriach drobnych, które też usprawnia pracę załogi, a także zastawie.