Kawa zaparzona za pomocą kawiarki pozwala poczuć prawdziwy smak i aromat doskonałego napoju. Jednak nie zawsze dokładnie wiemy, jak przygotować naszą ulubioną kawę w kawiarce. Jej obsługa nie jest wcale skomplikowana, a przyrządzenie napoju można zamknąć w dosłownie kilku krokach. Sprawdź, jak dokładnie robić kawę w kawiarce.

Kawiarka – z czego się składa i jak działa?

Kawiarka pozwala przygotować prawdziwą włoską kawę w kilka minut. To proste, łatwe i wygodne urządzenie w obsłudze, a więc nie wymaga żadnej specjalnej wiedzy czy dokładnego zapoznania się z instrukcją. Wystarczy jedynie wprawa, dzięki czemu przyrządzanie codziennie kawy nie będzie stanowić problemu. Kawiarka składa się przede wszystkim z trzech elementów:

  • zbiornika na wodę – dolny pojemnik,
  • sitka na zmieloną kawę – środkowy pojemnik,
  • zbiornika na zaparzoną kawę – górny pojemnik.

W wielu kawiarkach znajdziemy również zawór bezpieczeństwa. Pełni on funkcję regulacji ciśnienia w zbiorniku z wodą. Oprócz tego urządzenie wyposażono w uszczelki, które należy regularnie wymieniać, ponieważ szybko ulegają zniszczeniom. Zachowamy wówczas żywotność kawiarki na dłuższy czas.

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Aby przygotować kawę w kawiarce, należy mieć już zmieloną mieszankę. Możemy bezpośrednio kupić ją w sklepie w opakowaniu, ale my zdecydowanie odradzamy taką możliwość. Gotowa zmielona kawa w opakowaniu już dawno straciła wszystkie swoje właściwości oraz niepowtarzalny aromat. Dlatego kawa ziarnista do kawiarki (zobacz tutaj) będzie najlepszym rozwiązaniem. Wyjątkowy smak, który wytworzą świeżo zmielone ziarna, jest nie do opisania. Ziarna powinny być jednak średnio zmielone, ponieważ przy bardzo drobno zmielonej mieszance, woda ma problemy, aby dostać się przez ziarna do zbiornika z kawą.

Przygotowanie kawy w kawiarce – krok po kroku

Prawidłowe zaparzenie kawy w kawiarce sprawi, że otrzymany napój będzie smaczny oraz aromatyczny. Warto zapoznać się z instrukcjami jak krok po kroku przyrządzić kawę.

  1. Najpierw zmiel ziarna kawy w młynku (ręczny lub elektryczny). Gdy zmielisz je przed samym parzeniem, kawa będzie smaczna i najwyższej jakości.
  2. Przed zaparzeniem dobrze, aby przefiltrować wodę. Nada ona zdecydowanie lepszego smaku kawie. Następnie możemy wlać ją do dolnego pojemnika, czyli zbiornika na wodę.
  3. Zamontuj sitko (środkowy element kawiarki) na zbiorniku z wodą i wsyp do niej zmieloną już kawę. Pamiętaj – im więcej wsypiesz kawy, tym uzyskasz mocniejszy i wyrazisty smak. Nie ubijaj kawy, a jedynie wygładź powierzchnię lub delikatnie stuknij sitem o blat.
  4. Po zamontowaniu sita nałóż górny pojemnik kawiarki, w którym gromadzi się gotowa już kawa. Skręć całe urządzenie w jedno naczynie.
  5. Aby przygotować kawę, umieść ją na palniku i odczekaj kilka minut, aż woda wytworzy odpowiednie ciśnienie i przedostanie się przez sito do górnego pojemnika. Gdy nalewasz do kawiarki zimą wodę, napój przygotowuje się w niecałe 5 minut, a jeśli umieszczać wrzącą – wystarczy jedynie około 1 minuta. W przypadku usłyszenia charakterystycznego bulgotania, które towarzyszy gotującej się wodzie, zdejmij kawiarkę z ognia.
  6. Gotowy już napój możesz przelać do swojego ulubionego kubka lub filiżanki. Jeśli kawa jest dla Ciebie zbyt mocna lub intensywna, możesz do niej dolać wody lub spienionego mleka za pomocą np. elektrycznego spieniacza.

Przygotowanie kawy w kawiarce wcale nie jest trudną czynności. Wymaga jedynie kilku minut więcej niż w przypadku przyrządzania napoju w automatycznych ekspresach do kawy. Smak i aromat powinien wynagrodzić wszelki czas i jej przygotowanie.

źródło zdjęcia: freepik.com

Posted in: Dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.